Rijbewijs a

Wat is een rijbewijs A? Alles wat je moet weten over rijbewijs A

Het rijbewijs A is het document dat de bevoegdheid aantoont voor het besturen van een motor. 

 

 

Het rijbewijs A is een document, in de vorm van een pasje dat je nodig hebt om een motor te mogen besturen. Voor ieder voertuig dat je wilt besturen heb je een andere rijbewijscategorie op je pasje nodig. Het rijbewijs A ontvang je als je kunt aantonen dat je beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een motor te besturen. Dit toon je aan tijdens een rijexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Leg je het examen met verschillende onderdelen succesvol af? Dan kun je het rijbewijs A aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

rijbewijs A

Wat zijn de eisen voor het behalen van rijbewijs A?

 

Voor het behalen van het rijbewijs A moet je aan kunnen tonen dat je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om met een motor de weg op te gaan. Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden:Een minimum leeftijd van 18 jaar (voor een motor met het minste vermogen);

Rijbewijs A
 

 

Veelgestelde vragen over het motorrijbewijs

Zo weten we precies met welke vragen je zit voor het motorrijbewijs. Deze veelgestelde vragen hebben we gebundeld en beantwoorden we hieronder. Van ‘hoe lang is motor theorie geldig’ tot ‘hoe oud moet je zijn om motor te rijden’. Zo ben je helemaal voorbereid op het motorrijbewijs.

Vraag #1: Hoe lang is motor theorie geldig?

Ben je geslaagd voor je motor theorie? Het theoriecertificaat is dan 1,5 jaar geldig. Je dient dus binnen deze periode ook je praktijkexamen te halen. De uitslag wordt in het systeem van het CBR geregistreerd. Ben je helaas gezakt voor het theorie-examen? Geen probleem, je kan direct weer een datum inplannen voor een nieuw examen. Daarnaast ontvang je een e-mail met onderwerpen waar je extra op moet letten voor het volgende theorie-examen. Ook is het goed om te weten dat het theorie-examen voor de motor niet hetzelfde is als voor de auto. Je moet dus voor beide een apart theorie-examen halen.

Vraag #2: Hoe oud moet je zijn om motor te rijden?

Een andere veelgestelde vraag is ‘hoe oud moet je zijn om motor te rijden?’. Het theorie-examen voor de motor is mogelijk vanaf 17 jaar. Het behalen van het daadwerkelijke motorrijbewijs is afhankelijk van de soort motor en het vermogen:

 • Lichte motor: 125 cc en een maximaal vermogen van 11 kilowatt. Voor deze motor heb je een rijbewijs A1 nodig.
 • Middelzware motor: maximaal vermogen van 35 kilowatt. Voor deze motor heb je een rijbewijs A2 nodig.
 • Zware motor: onbeperkt vermogen. Voor deze motor heb je een rijbewijs A nodig.

De minimum leeftijd voor rijles op een lichte motor is 17 jaar. Voor het praktijkexamen is de leeftijd 18 jaar. Voor een middelzware motor is dit afhankelijk van ervaring: wanneer je in het bezit bent van een rijbewijs lichte motor is de minimum leeftijd voor rijles 19 jaar, bij een beginner (zonder motorrijbewijs) is dit 20 jaar. Voor beide is de leeftijd voor het praktijkexamen 20 jaar. Voor een zware motor is de minimum leeftijd voor rijlessen 21 jaar, voor het praktijkexamen is dit afhankelijk van je ervaring 21, 22 of 24 jaar.

Vraag #3: Welke motor mag je rijden met rijbewijs B?

Stel, je hebt een rijbewijs B (autorijbewijs). Mag je dan ook automatisch motor rijden? Het antwoord op deze vraag is nee. Met een rijbewijs B mag je een auto besturen van maximaal 3500 kilo, een aanhanger trekken tot maximaal 750 kilo en mag je een bromfiets of scooter besturen. Een rijbewijs A is het rijbewijs voor motoren, onderverdeeld in A1, A2 en A.

Vraag #4: Waar mag je een motor parkeren?

Mag je een motor overal parkeren? Voor deze vraag duiken we weer even de theorie in. Je mag je motor parkeren op plaatsen die daarvoor bestemd zijn zoals parkeerplaatsen, parkeerstroken en vaak ook aan de zijkant van de rijbaan.

Je mag een motor niet parkeren in de volgende situaties:

 • Verkeersbord E1 (parkeerverbod)
 • Verkeersbord E2 (verboden stil te staan)
 • Gele doorgetrokken streep
 • Binnen 5 meter van een hoek van een straat of kruispunt
 • In een tunnel
 • Voor een in- of uitrit
 • Binnen 5 meter van een zebrapad
 • Op de rijbaan van een voorrangsweg buiten de bebouwde kom
 • Formeel is het niet toegestaan om de motor op de stoep te parkeren. In de praktijk wordt dit wel vaak gedoogd. Maar een parkeervak of strook heeft dus in alle gevallen de voorkeur!